Головна » 2015 » Червень » 25 » Чисто не там, де прибирають, а там, де не смітять!
08:40
Чисто не там, де прибирають, а там, де не смітять!

Чисто не там, де прибирають, а там, де не смітять!

Хоч якою буде робота комунальних служб, із тотальним недбальством і безкультур'ям їм не впоратись. Тому чистота сіл ,селищ та міста залежить від кожного з нас. Крокуючи до європейських стандартів нерідко доводиться стикатися і зі старими-добрими «совковими стандартами» на кшталт «на мій вік стане» або «за мене хтось прибере» і таке інше. Але є і багато таких господарів які дбайливо ставляться до своїх будинків, квартир, дворів чи прибудинкових територій. 
Для кожного з нас Україна розпочинається з рідної домівки, з тієї вулиці, по якій ми ходимо щодня, і та вулиця є для нас найкращою, наймилішою, найріднішою.
Та головний висновок: значна частка людей не хочуть жити у красі.
Майже всі населенні пункти району знову і знову потопають у смітті: це і пластмасовий посуд, і кульки, і папери, і бутилки, і банки з під пива, і ще купа сміттєвого непотребу, який прибирати ніхто не хоче. Більшість людей поводять себе або як випадкові перехожі, або як злодії-крадії, що прийшли лишень для того, щоб забрати красу.
Як сформувати у кожного відчуття господаря міста – спільного дому – щоб кожен докладав зусиль до наведення порядку в усіх сферах його життя – щоб кожен творив краще життя тут і тепер? Природна краса міста може зникнути під купами сміття, а люди будуть мати все менше простору для здорового відпочинку. І ця проблема стосується кожного. Так само кожен із нас своїми простими діями може сприяти вирішенню цієї проблеми.
Все між собою пов ‘язане: сміття на вулицях – це результат засміченості розуму, безладу в головах!.. Наводячи лад ззовні, ми впорядковуємо щось всередині себе – і навпаки.
Поки ми самі і наші діти не почнемо дбати про чистоту вулиць міста - ніхто нам порядок не зробить. Велике значення у вихованні культури поведінки дітей має особистий приклад батьків. Діти спостерігають за дорослими, їхньою поведінкою, взаєминами, манерами. Якщо батьки не дозволяють собі залишати сміття на дорогах, вулицях, дбають про територію навколо своїх будинків, діти копіюють їх поведінку та будуть поводити себе так само. Значно складніше виховати навички і звички культурної поведінки в дитини, якщо в родині не прийнято бути ввічливими, дорослі не поважають один одного, лихословлять, а в будинку не дотримується чистота і порядок.
Бажання жити в прекрасному селі чи місті, серед щасливих людей, пишатись землею, багатою краєвидами та красою - мрія кожної людини.Основною метою моніторингу нашого громадського формування з питань благоустрою населенних пунктів району було сприяння органам місцевого самоврядування в припиненні та запобіганні правопорушень у сфері благоустрою населенних пунктів .
В ході моніторингу ми вибірково поїхали в населенні пункти району,щоб ознайомитися із станом речей в сфері благоустрою населенних пунктів.Побували в селах М.Копаня, В.Копаня, Сасово, Боржавське та с.Дротинці.Ситуація дійсно жахлива.Сміття повсюди.Ми запропонували в с.Дротинці мешканцям спільно із членами громадського формування здійснити прибирання їхнього ж сміття.Погодились небагато.Завдяки спільним зусиллям дирекції Дротинської ЗОШ 1-3 ступенів ми змогли привести в порядок узбіччя вулиц і доріг та в середині села і за власні кошти вивезли зібране сміття на міське сміттезвалище ,але більша частина мешканців с.Дротинці виступила в ролі спостерігачів.Найгірше те,що немає ініціативи від самих очільників місцевого самоврядування.
Отже ,нами були зроблені відеозйомки вибіркових стихійних сміттезвалищ і надані для відповідного реагування до Виноградівського РВ УМВС,Виноградівської РДА,Державної екологічної інспекції в Закарпатській області та санепідслужби району.
З даного питання було проведено засідання комісії з питань благоустрою Виноградівської РДА під головуванням першого заступника голови Виноградівської РДА п.Бажури А.В.,яка визначила заходи для усунення недоліків в даній сфері життедіяльності сільських громад.Комісією наданий сільським,селищним радам місячний термін для прибирання сміття .

Мета дій громадського формування – не в прибиранні, а в тому, щоб змінити ставлення жителів навколишніх сіл та міста до спільного життєвого простору та прищепити в суспільній свідомості потребу не смітити й дбати про довкілля. До того ж, є бажання об’єднати поодинокі заходи, які проводять групи активістів в один потужний рух жителів району.
Отже, шановні виноградівці! Живіть у злагоді зі своєю совістю, будьте дбайливими господарями у своєму домі! Пам'ятайте, що наші села та місто — це наш спільний дім і чистота в ньому залежить в першу чергу від кожного з нас. 
Наразі працює ініціативна група громадського формування, яка уповноважена складати адміністративні протоколи за фактом порушення правил благоустрою на території сіл та міста, про факти недотримання чистоти і порядку, правил торгівлі тощо

<iframe width="470" height="353" src="https://www.youtube.com/embed/fVtIlUyTz34" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Переглядів: 436 | Додав: rosada | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: